Semlor med vispgrädde & mandelmassa

En läcker kaloribomb som bör förtäras på fettisdagen, 46 dagar före påskdagen.

Semlor, ca 12 st

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm upp till 37°
    Häll lite degvätska över jästen och rör ut till den har löst upp sig.
  2. Tillsätt resten av degvätskan samt ägg, socker,salt, hjortronsalt, ev. kardemumman och nästan allt vetemjöl men spara lite av mjölet till utbakningen.
  3. Arbeta degen smidig för hand eller i degblandare tills degen släpper från kanten.
  4. Låt degen jäsa i ca 30 min.
  5. Knåda degen smidig med resten av mjölet, dela degen i 10-12 bitar.
    Forma varje bit till en slät bulle. Låt bullarna jäsa under duk o ca 20 min.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i ugnen i ca 10 min på 250°.
  7. Låt bullarna kallna på galler.

Fyllning
Skär av locket på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassa på rivjärn och blanda med inkråm och mjölk. Fyll upp bullens hål med fyllningen. Vispa grädden och spritsa ut den på bullen, sätt på locket och pudra med florsocker.

Semelfakta
 
Fettisdagen är den sista dagen i fastlagen – den period om tre dagar som ligger precis före den kristna påskfastan. Fettisdagen är alltså den sista dagen att fira rejält innan man påbörjar den fyrtio dagar långa fastan innan påskhelgen. Eftersom fettisdagen infaller fyrtiosex dagar före påskdagen så är datumet beroende på när påsken infaller. Påsken i sin tur infaller ju på olika datum varje år beroende på månens rörelse i förhållande till jorden.

Källor: Wikipedia, hogtider.wordpress.com 

Frågor om receptet?
Kontakta kökschef och chefssommelier Inga-Lena Eriksson

Ingredienser

  • 25 g jäst (ett halvt paket)
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 krm salt
  • 1 krm hjortronsalt
  • 6-7 dl vetemjöl
  • Ev. 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
  • Fyllning
  • 100 g mandelmassa
  • 2-2,5 msk mjölk
  • Garnering: 2 dl vispgrädde & florsocker

Dela