I glaset i april

Dela

Vår köksmästare & sommelier, Inga-Lena Eriksson tipsar om en ny ädel dryck att prova. Aprilvädret brukar bjuda på vårvarma dagar och kyliga kvällar. Vad passar väl då bättre än en värmande cognac?

April månad
Med kålrot i våra tankar under de sista månaderna längtar vi till våren med sina underbara svenska primörer. Jag bläddrar febrilt i årets frökatalog och det kliar i fingrarna att få sätta igång med förkultivering av fröer. Färnas köksträdgård ska planeras och diskuteras. 
Men först har vi påsken framför oss, och hoppas att ni alla får umgås med nära och kära, med mat och dryck i fokus. 

Solen värmer härligt på dagarna men kvällarna är fortfarande kyliga och då passar det utmärkt med en Cognac att värma sig med, givetvis från en av de bästa nämligen Delamain!
Vi har tre olika sorter från denna producent som anses vara en av de bästa på exklusiv Cognac av XO-kvalitet. Delamain ligger i hjärtat av Cognac, distriktet Grande Champagne och byn Jarnac.  

Vindestillatet Cognac har fått sitt namn efter staden Cognac som ligger direkt norr om vindistriktet Bordeaux. Cognac får endast produceras i två av Frankrikes departement, Charente och Charente Maritime. Sen finns det sex stycken deldistrikt under dessa. Dom bästa och dyraste druvorna kommer från deldistriktet Grande Champagne där jorden är väldigt kalkrik.

Främsta druvan som odlas är Ugni Blanc men även andra druvor som Folle Blanc, Colombard mm odlas för Cognacsproduktionen.

För er som vill göra en djupdykning i Cognacens värld finns här en länk till systembolagets hemsida. Lär dig mer om Cognac, följ länken här.

Kryp upp i soffan & njut!
Vårvarma hälsningar 

Inga-Lena Eriksson
Köksmästare & sommelier, Färna Herrgård & Spa

Smakrika dryckestips från Delamain
Pale & Dry XO
Cognacen är elegant, fruktig och balanserad med inslag av vanilj, pomerans och nötter.
Det är en blend av 100 % cognac från Grande Champagne med en snittålder på 25år, Passar perfekt att njutas framför brasan, tillsammans med sköna toner av "Frankie Boy" eller skönsjungande Adele. 

Vesper XO
Äldre än Pale & Dry, en blend av äldre cognac från Grande Champagne i snitt 35 år, gjord i mer klassisk stil, mer färg, smak och struktur på grund av längre lagring på ekfat.
Cognacen är smakrik och robust med eleganta smaker med inslag av choklad, kaffe och vanilj. Passar perfekt att njutas av på egen hand i en skön fåtölj till toner av Johnny Cash eller Bowie.

Réserve de la Famille XO
En Cognac som fått åldrats till perfektion på ekfat i 65år, ingen blend utan en ”Single barrel” ett fat ger ca 190 flaskor, varje flaska är numrerad.
Cognacen har ett magiskt djup med en kraftfull, elegant smak, med en rund, harmonisk rik fruktighet. Blir inte bättre än så här.
Fram till nyligen har Cognacen bara varit reserverad för familjen Delamain och deras gäster. 
Men finns nu tillgänglig för oss, så NJUT den med dom du älskar mest och till sköna toner av Eric Clapton.

Lite musik till drycken?
Till Färnas egen spotifylista, middag>

Dela