I glaset i augusti-september

Dela

Augusti månad glömdes bort, eller jag vet inte riktigt vart den tog vägen? Det är ju lite kvar av augusti så i denna månads "I glaset" får bli en combo av augusti/september. Jag ser extra mycket fram mot september! Och vad gillar vi då mest att äta denna säsong? Jo kräftor.

Eftersom jag har världens bästa storebror så får man hans fina egenfiskade kräftor från Sörhörende att mumsa på till kräftskivan!
Sen är ju skogen är full av kantareller så jag bjuder också på ett härligt recept på svampsoppa som gott tillbehör.
De flesta kanske helst vill ha öl och snaps till sin kräftskiva, så ja lugna er nu, det kommer både öl- och vintips, däremot skippar jag snapsen.

Öl
Vi har fantastiska svenska bryggerier och ett av dem är Coppersmith´s i Västerås. Bryggeriet ägs och drivs av Petri Karhukorpi, före detta krögare och utbildad Sommelier som definitivt har koll på hur man brygger bra öl! De har hyllats i många tester och av dryckesskribenter de senaste åren. 

Det finns många bra sorter att välja på och jag har valt att presentera två av dem.
Alla finns i ordinarie sortiment eller att beställa. Så tveka inte! Beställ hem alla sorter, testa, njut och hitta dina egna favoriter!

The Rook´s Red lager
Maltig lageröl med inslag av torkad frukt, sirapslimpa, och knäck. The Rook´s Red lager är ett balanserat öl som passar utmärkt till kräftskivan.

Westerås lager
Maltig lageröl med inslag av knäckebröd, honung, citrus och örter. Ölet har jäst under lång tid i låg temperatur.
Detta bidrar till en balanserad upplevelse där brödighet och krispighet möter varandra. 

Vin
Så nu över till de som hellre vill ha vin i sitt glas. Jag valt en svalodlad, lätt ekad Chardonnay och en härligt fruktig Shiraz, båda från Australien.
Ca 25 mil väster om Sydney ligger Logan Wines. Peter Logan har totalt 102 ha i vindistrikten Orange och Mudgee,. Både Orange och Mudgee är så kallade "cool climate" områden där vingårdarna ligger på 600-1000 meter över havet. Det betyder svala nätter och mornar som ger druvor med mycket fräschör och komplexitet. Jordmånen i Orange består mestadels av vulkanisk jord då området ligger ovanpå en utdöd vulkan. I Mudgee domineras jormånen av järn och kvartsten. Logan är en fantastisk vinmakare som har väldigt ”rena” och mineralrika viner, som dessutom använder sig bara av naturlig jäst.

Jag hade förmånen och fick besök på Färna av vinmakaren själv, Peter Logan en söndag här i somras. En spännande vinprovning med otroligt många bra viner, som avslutades med en härlig grilllunch. Det är svårt att välja favoriter men jag har valt att rekommendera hans Chardonnay och Shiraz.

Chardonnay då just denna är så unik sin stil, mineral och väldigt elegant. Så denna Chardonnay väljer jag till kräftorna gärna med klassisk västerbottenpaj, kryddost mm och för guds skull glöm inte svampsoppan! Shiraz valde jag bara för att den är så jä,,,,la god, kanske inte till kräftor men efter maten, så
låt andra ta hand om disken, häll upp ett glas, luta dig tillbaks och njut.


Logan Chardonnay
Logan Chardonnay 2014. Australien, New South Wales, Orange. 
Fruktig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, mandel, citrus och mineral. Ett smakrikt och friskt vin med gräddig rondör.

Logan Shiraz
Logan Shiraz 2013. Australien, New South Wales, Orange. 
Komplex doft med aromatisk röd och blå frukt och inslag av vitpeppar, lagerblad och ekfat.Nyanserad smak med inslag av björnbär, plommon, körsbär, vitpeppar, ekfat och lagerblad. Smakrikt vin med bra balans och fräschör som sitter kvar länge.

Till recept på Färnas svampsoppa, god till kräftkalaset.

Dela