I glaset i juni

Dela

Grilloset ligger tungt i våra trädgårdar just nu. Vad vore den svenska sommaren utan våra grillar! Alla älskar grillat och det är inte svårt att få ihop en buffé med smaskiga tillbehör.

Här delar jag med mig av några enkla recept på tillbehör som passar bra till grillen.
Glöm för guds skull inte bort de fantastisk primörer som nu börjar komma här i Sverige!
Grilla och marinera dem i olika typer och smaker av marinad. Håll det enkelt och låt varje råvara tala för sig.

Ett tillbehör som passar utmärkt till grillat är vår rökta rabarberchutney. Här på Färna gror just nu 27 000 rabarberplantor för fullt!
Ett annat är vår goda ramslöksröra. Här kommer du till recepten på rökt rabarberchutney och ramslöksröra>

Vad det gäller viner till grillat så hänger allt på tillbehören. Ett vin får gärna vara ganska fruktigt och inte allt för strävt.
Vinet får med fördel vara fatlagrat och smakrikt. Här är några av mina förslag på viner som är underbara till grillat!

2014 Côtes du Rhône Vieilles Vignes Santa Duc, Rhône, Frankrike
Druvorna till detta vin kommer från ekologiskt odlade gårdar som ligger mellan byarna Valence och Avignon i Södra Rhônedalen. Området gynnas av allt vad Medelhavet har att erbjuda med sitt torra varmt klimat, sin stora variation av jordmån och inte minst den kända Mistralvinden som både svalkar vingårdarna och håller fukt och röta borta från druvorna. De knotiga gamla rankorna växer på magra steniga jordar bestående av mestadels järnhaltig röd lera. I denna blend är det i huvudsak Grenachefrukt, 75%, lite Syrah ,20% och en skvätt Cinsault,5%. Efter varsam pressning startar jäsningen helt naturligt och man låter vinet sköta sig själv tills dess att det är klart. 

Vinet är koncentrerat bärigt och smakrikt med inslag av hallon, blåbär, lakrits, vildtimjan och rosmarin. Avslutet är långt och balanserat.

2013 A quo, Montepoloso, Toscana Italien
Montepeloso ligger i sydvästra Toscana, i bergen ovanför Maremma. Vinmakaren Fabio Charelotto flyttade hit från Schweiz för drygt 10 år sedan. Fabio såg en enorm potential i de steniga vingårdarna och hans mål är att göra mineralstinna viner med en tydlig prägel av Medelhavet. Fyra olika viner produceras här och Montelosos ambitiösa instegsvin A Quo, blandas av druvorna Sangiovese, Montepulciano, Cabernet Sauvignon och Alicante(Grenache). Vinet lagras i 10 månader i lika delar begagnade franska Barriquer och ståltank. Nyanserad fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kryddor, mörka körsbär, kakao och salvia. Vinet kan lagras.

2015 Wild Yeast Chardonnay, Springfield Estate, Robertsson, Sydafrika 
Jeanette och Abrie är fjärde generationen som producerar vin men släkten, som ursprungligen var fransmän från Loiredalen, har funnits på samma plats i nio generationer. Med starka influenser från sina europavistelser har Abrie utgått från varje vingårdsläges jordmån vid valet av druvsort. Egendomens jordmån är rik på kalk och detta bildar en bra grund för produktionen av eleganta och nyanserade viner. Detta kompletteras dels av mer lerhaltiga delar som ligger nära Breede floden som rinner genom hela Robertson, dels av vissa delar som är väldigt rika på sten. Efter handskörd pressas druvorna varsamt. Musten får sedan jäsa utan tillsats av odlad jäst i underjordiska betongkar. Efter avslutad jäsning lagrades vinet med sin jästfällning, men utan svavel, på samma betongkar i tretton månader. Vinet har genom sin långa vistelse på betongkar tillsammans med jästfällningen utvecklat djupa och finstämda toner som bäst lockas fram genom en dekantering av vinet. Ett smakrikt vin med stor fräschör och tydlig mineralitet. Frukten är en kombination av både grön och gul frukt. Du hittar även toner av honung, nektar och nötter. Strukturen är underbart gräddig från sin långa tid på jästfällningen. 

Ett fantastiskt grillvin!

 -Frågan är om man ska ha musik eller inte när man grillar?
Bäst till detta är nog ljudet av glada vänners skratt och mumlande med munnen full med mat. 
Men om jag ska ge er en låt att lyssna på framåt natten så får det bli, Kärlekens tunga med Eldkvarn!

Osiga hälsningar
Inga-Lena, kökschef & SommelierDela