I glaset i maj

Dela

Just nu är allt i köket grönt, vi fullkomligt ÄLSKAR våren och äntligen får vi frossa i nässlor, sparris, maskros, kirskål, Ramslök. Men i glaset är allt rosa! Jag har valt att tipsa några olika stilar på rosé som finns tillgängliga på systembolaget. Antingen i sortimentet hos utvalda butiker eller för beställning.

Umatum, Rosa 2018. Österrike, Burgenland
nr: 90046. Pris: 149 kr. Beställningssortiment.
Bli inte förskräckta över den skarpa rosa färgen, det är inte riktigt vad du förväntar dig på doft eller smak. Underbara mineraltoner med hallon, blodgrape och kryddor.

Druvorna är Blaufränkisch och Zwegelt och St Laurent. Josef söker inte nödvändigtvis den moderna mycket bleka rosé'en, han vill ha en sann rosa färg. Druvorna har vuxit i vingårdarna runt vineriet i Frauenkirchen på den östra sidan av Neusiedlersee. Vinet är gjort som sk. saignée. Det innebär att druvskalen ligger med musten och att man sedan "blöder" av vinet efter 10-12 timmar. Druvorna som ingår är Blaufränkisch, Zweigelt och Sankt Laurent, de klassiska röda druvorna i Burgenland.

Låt som passar till vinet: Whole lotta Rosie med AC/DC.

Brancaia Rosé 2018. Italien Toscana  
nr: 90114. Pris: 139 kr. Finns i vissa butiker, annars beställningssortiment.
Elelegant, bärig doft med inslag av smultron, hallon, salvia och blodgrape. Utmärkt till Aperitif och sommarens sallader  med fågel eller fisk. Smaken torr, frisk med inslag av färska örter och mineral. 

Druvan är Merlot. Vinet är gjort från början för att bli en rosé. Med andra ord är det ingen biprodukt när man gör sitt röda utan det är skördat tidigt för att bibehålla den fräschör man eftersträvar i sin rosé. Barbara dricker helst själv roséviner av vad man brukar referera till som Provencetyp. En ljusare, torr och frisk stil av rosé istället för den klassiskt italienska med mycket mer färg och ibland lite restsocker.

Låt som passar till vinet: Sakta vi gå genom stan med Monica Zetterlund.


Eins Zwei Dry Rosé 2018. Weingut Leitz  
nr: 75396. Pris: 115 kr. Finns i vissa butiker, annars beställningssortiment.
Denna rosé är härligt ljus i sin färg. Torr frisk, nyanserad och fruktig  med inslag av citrus, smultron, örter och mineral.

Druvan här är Pinot Noir. Rosé producerad med samma ambition och stil som Leitz Rieslingviner! Vinet produceras av handskördade, högkvalitativa Pinot Noir druvor. Ca 50% av druvorna kommer ifrån Rüdesheim och resten från olika delar av Rheingau. Druvorna pressas försiktigt under 4-5 timmar för att minimera att man lakar ur tannin och alltför mycket färg ur druvskalen. Ingen maceration med skalen sker. Det ger ett ljust, laxrosa färgat vin med en ren elegant frukt och stor fräschör. Tyska vinmakare nämner ibland Pinot Noir som ”red Riesling” och här förstår man verkligen varför!

Låt som passar till vinet: Vilken härlig dag, Ted Gärdestad.

Många rosa hälsningar från Inga-Lena, kökschef & sommelier

Dela