I glaset i maj

Dela

Just nu är allt i köket grönt, vi fullkomligt ÄLSKAR våren och äntligen får vi frossa i nässlor, sparris, maskros, kirskål. Men i glaset är allt rosa!!

Maj månad
Just nu är livet härligt både som kock och sommelier. Fröerna som jag planterat gror och vill snart ha större krukor och komma ut i rabatterna.

Men framför allt så är det helt underbart att få njuta av en god Rosé. Gärna i sin enkelhet, sittandes i solen hemma på trappen och blicka ut över trädgården med alla sina sysslor
Äh det kan vänta,,,,,,,jag tar ett glas till och njuter.

Jag har valt att länka till några av mina favorit rosé som finns tillgängliga på systembolaget. Antingen i fasta sortimentet eller för beställning, men dra er inte för att beställa det är enklare än vad det låter. Om ni dessutom går med i lite vinklubbar på nätet får ni massor av härliga vinrekommendationer på småskaligt och vissa som bara finns tillgängligt för klubbmedlemmar.

Tips på bra vinklubbar är Johan Lidby vinhandel. Och Club VinUnic.

Rose är något alla älskar så här nu till våren och sommaren. Den vanligaste metoden för att tillverka rosé är så kallad Maceration, där skalen får ha kontakt med druvsaften tills rätt färg uppnås, det kan röra sig om 2-20 timmar. En annan metod är Saigneé där gravitationen pressar saften ur druvorna. Denna metod skapar dom finaste vinerna.
För er som vill göra en djupdykning om hur Rosé tillverkas. Följ länken här till systembolagets hemsida.

Rosa hälsningar
Inga-Lena, Kökschef & Sommelier

Rosa dryckestips 

Umatum, Rosa 2015. Österrike, Burgenland
Bli inte förskräckta över den skarpa rosa färgen, det är inte riktigt vad du förväntar dig på doft eller smak. Underbara mineraltoner med hallon, blodgrape och kryddor. Detta vin leverarar!! Oh min skapare, detta är gott! Druvorna är Blaufränkisch, Zweigelt och St Laurent.
Josef söker inte nödvändigtvis den moderna mycket bleka rosén, han vill ha en sann rosa färg. Druvorna har vuxit i vingårdarna runt vineriet i Frauenkirchen på den östra sidan av Neusiedlersee. Vinet är gjort som sk. saignée. Det innebär att druvskalen ligger med musten och att man sedan "blöder" av vinet efter 10-12 timmar. Druvorna som ingår är Blaufränkisch, Zweigelt och Sankt Laurent, de klassiska röda druvorna i Burgenland. 


Att lyssna på till detta vin- Finns bara ett alternativ. AC/DC Whole Lotta Rosie.
Som handen i handsken till denna låt.

Sancerre Les Pierris, Rosé. Frankrike, Loire
Elelegant, bärig doft med inslag av röda vinbär, hallon, örter, mineral och blodgrape. Utmärkt till Aperitif och sommarens chark. Smaken torr, frisk med inslag av färska örter och mineral. Sancerre rosé passar utmärkt som aperitif, till charkuterier eller en inbjudande sommarsallad.
Druvan här är Pinot Noir.
Vinmakaren Laurent har avlagt önologexamen vid universitetet i Dijon och man ser tydligt att detta har präglat hans experimentlusta. Idag framstår Domaine Champault som en av framtidens mest spännande namn i Sancerre.

Att lyssna på till detta vin- Monica Zetterlunds Sakta vi gå genom stan. Njut!!

Grande Recolte, Château de Berne. Frankrike, Provence
Denna rosé är härligt ljus i sin färg. Provence är det mest klassiska rosé-distriktet. Med alla sina uteserveringar i solen och sina härliga fisk- och skaldjursrätter, så vad passar bättre då än en underbar rosé.
Det bästa av allt är att denna rosé finns att beställa i Magnum, perfekt till sommarens fester, eller desto mer vin till dig.
Druvorna här är Cincault och Grenache. Berne Grande Recolte har en ursprungstypisk doft med toner av persika, aprikos, röda vinbär och örter. En kraftfull rosé med frisk, fyllig palett och välbalanserad syra. Lång eftersmak. Terroir är viktigt på Château de Berne och man värnar om att framhäva det ursprungstypiska från naturen kombinerat med innovation och expertis.

Att lyssna på till detta vin- Ted Gärdestads Vilken härlig dag.

 

 

  Följ Färna Herrgård på Spotify!

 

Dela