Äppelterrine

Ingredienser

  • 6-7 fasta syrliga äpplen
  • 1 dl socker
  • 1 msk vatten
  • Finrivet skal av en apelsin

Dela

När du vill ha något mer än en äppelpaj

Så här gör du Färnas äppelterrine (5-6 pers)

Skala och kärna ur äpplena lägg dem sedan i en skål med vatten för att de inte ska bli bruna.

Smält socker och vatten låt det sedan sjuda tills det får en gyllenbrun färg. Häll sedan karamellen i en enliters avlång form och vrid runt den så karamellen fastnar på kanterna låt stelna.

Skiva äpplena så tunt som möjligt gärna på en mandolin.

Varva de skivade äpplena med det finrivna apelsinskalet fyll ett par cm högre än kanten. Ställ i kyl under press över natten.

Sätt ugnen på 150°c baka terrinen i vattenbad i 3 timmar. Kyl sedan ner terrinen under press i 1-2 timmar. Stjälp upp terrinen på en skärbräda och skär i 5x5 cm.

Skala och kärna ur äpplena lägg dem sedan i en skål med vatten för att de inte ska bli bruna.

Smält socker och vatten låt det sedan sjuda tills det får en gyllenbrun färg. Häll sedan karamellen i en 1 liters avlång form och vrid runt den så karamellen fastnar på kanterna låt stelna.

Skiva äpplena så tunt som möjligt gärna på en mandolin.

Varva de skivade äpplena med det finrivna apelsinskalet fyll ett par cm högre än kanten. Ställ i kyl under press över natten.

Sätt ugnen på 150°c baka terrinen i vattenbad i 3 timmar. Kyl sedan ner terrinen under press i 1-2 timmar.

Stjälp upp terrinen på en skärbräda och skär i 5x5 cm.

Servera gärna med glass. Gärna med smak av kardemumma. 

Ingredienser

  • 6-7 fasta syrliga äpplen
  • 1 dl socker
  • 1 msk vatten
  • Finrivet skal av en apelsin

Dela