Ewas Kanelbullar

Kuriosa om Kanelbulle

  • Kanelbulle, även kallad kanelsnäcka och kanelsnurra är ett svenskt bakverk gjort på vetemjöl med fyllning av socker och kanel och som är vanligt förekommande i Nordamerika och norra Europa. Kanelbullen blev vanligt förekommande i Sverige under 50-talet, men den började tillverkas som vi känner den idag redan på 20-talet. År 1999 infördes Kanelbullens dag, den 4 oktober.

Dela

Kanelbullens dag den 4 okt!

Fyllning

500 g rumstempererat smör
250 g KRAV-märkt strösocker
200 g farinsocker
50 g KRAV-märkt vetemjöl
20 g kanel

Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Ställ åt sidan i rumstemperatur.


Sockerlag

100 g vatten
100 g florsocker
1 kanelstång

Koka upp alla ingredienser i kastrull. Ställ åt sidan i rumstemperatur.

 

Bulldeg

1 100 g KRAV-märkt vetemjöl
200 g kallt smör
500 g mjölk (3 % fetthalt)
200 g KRAV-märkt strösocker
5 g salt
60 g ägg (ca. 1 st.)
60 g jäst
10 g grovmalen kardemumma

Hacka smöret i mindre bitar. Blanda alla ingredienser i en bunke till en köksmaskin och kör ihop till en deg på lägsta hastighet. Låt maskinen gå i ca. 10 min. Öka hastigheten till medelhög och låt maskinen gå i ytterligare ca. 5 minuter eller tills degen släpper kanten och ser blank ut. Lägg degen på en plåt med bakplåtspapper och platta ut den ytterligare. Plasta in med folie och ställ in i kylen minst två timmar.

 

Rullning

Ta ut degen från kylen och strö ut lite mjöl på bakbordet. Kavla ut degel till en fyrkant på ca. 50 x 50 cm. Lyft degen försiktigt under tiden och kolla att den inte fastnar. Vid behov, strö ut mer mjöl under. Bred ut fyllningen jämt över degen. Vik ihop en tredjedel av degen mot dig och sedan en tredjedel av degen från dig, så det blir en tredjedels storlek total med tre lager. Kavla degen till en jämn rektangel på ca. 60–70 x 30 cm. Skär degen i jämna remsor, parallellt med kortsidan. Använd din fantasi och snurra varje remsa till en bulle som du vill ha den. Lägg bullarna på en varm (max. 30 grader C och fuktig plats. Om bullarna börja bli torra, lägg då plastfolie försiktigt ovanpå. Låt de jäsa i ca. 1,5 timme eller tills de dubblat sin storlek.

 

Gräddning

Pensla bullarna med lite ägg och strö över pärlsocker ovanpå. Grädda i ugn 230 grader C 5 minuter. Ta ut bullarna och pensla dem med sockerlagen. Njut!  

Kuriosa om Kanelbulle

  • Kanelbulle, även kallad kanelsnäcka och kanelsnurra är ett svenskt bakverk gjort på vetemjöl med fyllning av socker och kanel och som är vanligt förekommande i Nordamerika och norra Europa. Kanelbullen blev vanligt förekommande i Sverige under 50-talet, men den började tillverkas som vi känner den idag redan på 20-talet. År 1999 infördes Kanelbullens dag, den 4 oktober.

Dela