Färnalimpa med lingon

Ett grovt bröd bakat på en mängd olika mjölsorter och frön, samt lite sirap för smakens skull. Vårt recept ger dig 5 limpor.

Färnalimpa – så gör du
Blötlägg vetekross och fibrex i kokande vatten och låt svalna till rumstemperatur.

Häll av det resterande vattnet som fibrex och vetekrosset inte sugit upp.

Blanda alla torra ingredienser och tillsätt filmjölk/yoghurt. Börja sedan arbeta degen. Häll i det blötlagda vetekrosset i degen under omrörning. Klä två stycken 1,5 liters  brödformar (avlånga) med bakplåtspapper och fördela degen i dem.

Rosta solrosfröna blanda allt.

Grädda i mitten av ugnen ca 175°C i 50-60 minuter till 97°C innertemp - prova med en sticka, om stickan är torr är brödet färdigt.

Använd med fördel ekologiskt mjöl. 

Här på Färna använder vi främst mjölsorter från Stora Hällsta Gård i Sala.

Ingredienser

  • 2,5 liter filmjölk
  • 5 dl mörk sirap
  • 0,5 dl salt
  • 0,5 dl bikarbonat
  • 2 dl vetegroddar
  • 2,5 dl vetekli
  • 4 dl rågkross
  • 2,5 dl solrosfrön (rostade)
  • 7,5 dl rågsikt
  • 2,5 dl grahamsmjöl
  • 13 dl vetemjöl
  • 5 dl frysta lingon

Dela