Färnas sparrismarmelad

Kuriosa om sparris

  • Denna fantastiska vårprimör är en riktig delikatess. Sparrisen odlades redan under antiken i länder kring Medelhavet och kom på 1600-talet till Sverige. Denna växt kan bli mer än en meterhög, den har rikt förgrenade skott med barrlika smågrenar, små gulgröna blommor och gulröda bär. Det finns omkring 300 arter där flertal odlas inomhus idag. I Sverige odlas sparrisen fältmässigt i mindre omfattning och då främst på Gotland, men har under senare år blivit allt populärare att odla hemma för den är ganska lättodlad.

Dela

När du önskar det lilla extra till osttallriken!

Färnas sparrismarmelad

500 g vit sparris
1 urkärnad jalapeño
2 äpplen
120 g KRAV-märkt socker
60 g champagnevinäger
2 schalottenlökar
Salt efter smak

Så här gör du:

Dela ner äpplet i bitar. Lägg dem i en kastrull med sockret och börja koka. Häll i vinägern och låt den koka in i äpplet. Tärna sparrisen i brunoaisebitar och hacka löken fint. När äpplet blivit mos, vänd ner den tärnade sparrisen och löken. Tillsätt hackad jalapeño och låt den puttra tills sparrisen har mjuknat något. Smaka av med salt och peppar om man vill.

Frågor om receptet?
Kontakta kökschef och chefssommelier Inga-Lena Eriksson

Kuriosa om sparris

  • Denna fantastiska vårprimör är en riktig delikatess. Sparrisen odlades redan under antiken i länder kring Medelhavet och kom på 1600-talet till Sverige. Denna växt kan bli mer än en meterhög, den har rikt förgrenade skott med barrlika smågrenar, små gulgröna blommor och gulröda bär. Det finns omkring 300 arter där flertal odlas inomhus idag. I Sverige odlas sparrisen fältmässigt i mindre omfattning och då främst på Gotland, men har under senare år blivit allt populärare att odla hemma för den är ganska lättodlad.

Dela