Nässelinspiration

Kuriosa om nässlor

  • Det många inte vet är att brännässlan faktiskt är i topp bland våra nyttigaste växter och är otroligt näringsrik. Den sägs även vara mycket inflammationshämmande.

Dela

Detta älskade och hatade ogräs!

Wenches härliga nässelsoppa - En ren & skär vårboost!

4 portioner
Ca 2 liter späda nässlor
Ca 1 liter vatten
Salt

1 msk smör
1 schalottenlök finhackat
1,5 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar för vegetarisk
1,5 dl grädde
3 msk torr sherry (kan uteslutas)
2 msk hackad gräslök
2 dl hackad rökt lax
4 matskedar crèmefraiche

Så här gör du:

Skölj nässlorna noga, ta bort ev. rötter och grova stjälkar.
Koka upp hälften av vattnet och salta lätt. Lägg i nässlorna, koka 5 minuter.
Sila av kokvattnet och spar det. Finhacka nässlorna.

Fräs schalottenlök och smör tills löken är gyllene i en kastrull, sikta i mjölet och späd med nässelspadet.
Smula ner buljongtärningarna och späd med resten av vattnet. Låt det koka ett par minuter.
Tillsätt sedan nässlorna och grädden, låt sjuda i ca 5 minuter. Smaka av soppan med salt och ev. lite sherry.

Servera den rykande varma soppan i tallrik, toppa den med en stor matsked crèmefraiche och den rökt lax. Strö över lite gräslök om du har och servera den gärna med nybakt bröd och smör.

Färnas nässelpesto
50 g Nässlor
100 g persilja
300 g solrosfrön, rosta gärna för en nötigare smak
100 g riven Västerbottenost
1 dl kallpressad rapsolja
Salt och peppar

Så här gör du:

Mixa samman alla ingredienser i en matberedare till en massa, ringla oljan lite i taget tills du får en önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna med ett gott surdegsbröd till.


Frågor om receptet?
Kontakta kökschef och chefssommelier Inga-Lena Eriksson

Kuriosa om nässlor

  • Det många inte vet är att brännässlan faktiskt är i topp bland våra nyttigaste växter och är otroligt näringsrik. Den sägs även vara mycket inflammationshämmande.

Dela