Färnas Semlor

Ingredienser

  • 1 liter mjölk eller vatten
  • 2000 g vetemjöl special
  • 100 g jäst
  • 400 g smör
  • 300 g socker
  • 16 g salt
  • 24 g kardemumma
  • 300 g rostad mandel
  • 800 g skållad mandel
  • 700 g socker
  • 400 g vatten
  • 25 g bittermandel
  • 2 dl vispgrädde & florsocker

Dela

Semlor är ett måste på fettisdagen!

Semlor, ca 60 st stora

Fördeg

1 liter mjölk eller vatten
1200 g vetemjöl special
50 g jäst

1. Smula jästen i en bunke.
2. Tillsätt mjölken och värm upp till 37°
3. Rör ut till den har löst upp sig.
4. Kör sedan allt i en degblandare ett par minuter tills allt är blandat.
5. Låt jäsa 30-60 min.

Resterande deg

800 g vetemjöl special
50 g jäst
400 g smör
300 g socker
16 g salt
24 g kardemumma

1. Tillsätt resten av ingredienserna och kör i degblandaren till en elastisk deg.
2. Låt vila ca 15 minuter och väg sedan upp bitar i önskad storlek(60gram).
3. Sätt ugnen på 210°.
4. Jäs till dubbel storlek och sätt in i ugnen.
5. Sänk värmen en aning och baka tills gyllenbruna.

Mandelfyllning med rostade mandlar

300 g rostad mandel
800 g skållad mandel
700 g socker
400 g vatten
25 g bittermandel

1. Rosta 300 g mandel.
2. Mixa all mandel ganska fint. Lite bitar kan det vara kvar.
3. Mixa bittermandlarna för sig.
4. Blanda all mixad mandel med socker och vatten.

Det kan vara bra att gör fyllningen någon dag i förväg så den suger åt sig av vattnet och blir en krämig massa.

Det sista

När bullarna svalnat, klipp eller skär av ett lock och fyll med massan. Vispa grädde och spritsa på. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Frågor om receptet?
Kontakta kökschef och chefssommelier Inga-Lena Eriksson

Ingredienser

  • 1 liter mjölk eller vatten
  • 2000 g vetemjöl special
  • 100 g jäst
  • 400 g smör
  • 300 g socker
  • 16 g salt
  • 24 g kardemumma
  • 300 g rostad mandel
  • 800 g skållad mandel
  • 700 g socker
  • 400 g vatten
  • 25 g bittermandel
  • 2 dl vispgrädde & florsocker

Dela