Tvetalund Lantbruk

Tvetalund lantbruk

  • Tveta 5, Köping
  • Tfn: 070-268 35 68

Dela

"Jag älskar att vara bland mina djur. När kossorna är mätta och har nybäddat med gul fin halm. Man kan stå och klappa någon av de idisslande Bohuskullorna, det är något få förunnat. Det är som medicin för själen." /Karin Jansson, Tvetalund

Vackert beläget på landsbygden strax utanför Köping i Västmanland ligger Tvetalund lantbruk. På gården bor Karin och Hans Jansson tillsammans med sina tre tonåringar. Paret har bott tillsammans på gården sedan 1988, och det är dessutom Hasses familjehem. Hans jobbar heltid som reparatör, vilket kommer väl till pass när jordbruksmaskinerna går sönder. Karin har arbetat halvtid som avbytare hos mjölkbönder, men sedan tre år tillbaka går all hennes tid åt arbetet på gården.
1989 kom de första kvigorna till gården, Rosa och Hilda, som mestadels mjölkades för familjens egna bruk, resten fick kalvarna att dricka. 2012 fick Karin nys om att en kobonde skulle gå i pension och sälja sina unika Bohuskullor. Hon åkte dit med avsikt att köpa en eller två, men kom hem med två kor, en kviga och två tjurar. Strax därpå ökades besättningen med en avelstjur.

På gården finns nu tre Bohuskullor, som är en utrotningshotad lantras, samt några kalvar och stutar. Det finns även tre stutar av fjällras. Tvetalund är även hem åt en flock fina höns, av raserna Leghorn, Brama, Chochin och Rhode Island. Ett par hästar och några katter kan du också hitta på gården.

Det samtliga familjemedlemmar har gemensamt är kärleken till maten och naturen. De vill äta mat som inte har färdats runt halva jordklotet eller är fullproppade av kemikalier. Maten ska smaka det den är och inget annat.

Karin når du på karinmjansson@hotmail.com

Tvetalund lantbruk

  • Tveta 5, Köping
  • Tfn: 070-268 35 68

Dela